Rakennamme Hirvensaloon uuden seurakuntakeskuksen - Aura Rakennus Oy Skip to main content

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto hyväksyi Hirvensalon uutta seurakuntakeskusta koskevat suunnitelmat kokouksessaan 15.6.2023.  Seurakuntayhtymän asettama rakennustoimikunta valitsi kohteen pääurakoitsijaksi Aura Rakennus Länsi-Suomi Oy:n. Uusi seurakuntakeskus tuo kauan kaivattua lisätoimintatilaa asukasluvultaan kasvaville Turun saarille.

Kirkkovaltuusto hyväksyi Hirvensalon uutta seurakuntakeskusta koskevat suunnitelmat, myönsi hankkeelle tarvittavat määrärahat ja antoi rakentamisen aloitusluvan.

Päätöstä edelsi pitkä ja monivaiheinen prosessi. Alun perin peruskorjattavaksi aiottu vanha seurakuntakeskus asetettiin sisäilmatutkimusten jälkeen käyttökieltoon vuoden 2019 lopussa. Kirkkoneuvosto haki laajempien kuntotutkimusten jälkeen vuonna 2021 rakennukselle purkulupaa. Turun kaupungin kaavoitusosasto esitti purkulupaa hylättäväksi, koska rakennus oli merkitty tällä välin vireillä olevassa osayleiskaavassa suojeltavaksi.

Seurakuntayhtymän, kaavoitusosaston ja Turun kaupungin museotoimen yhteisten neuvotteluiden jälkeen päädyttiin ratkaisuun, jossa vanhan kirkkosalin muoto sekä sisäseinät säilytetään mutta muu rakennus puretaan. Uuden suunnitelman tavoitteena on säilyttää mahdollisimman paljon vanhan rakennuksen arkkitehtuuria ja henkeä.

– Olemme tyytyväisiä, että pitkään suunniteltu hanke konkretisoituu, ja saamme paljon kaivatut uudet toimitilat Martinseurakunnalle Hirvensaloon. Hirvensalo, Satava ja Kakskerta ovat kasvavia alueita, joissa on tällä hetkellä hyvin vähän kokoontumistiloja. Uudet tilat palvelevat alueen asukkaita erilaisissa juhlissa ja kokoontumisissa ja samalla Martinseurakunnan työntekijät saavat uudet toimintatilat alueelle, seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Seppo Kosola sanoo.

 

Erilainen ja mielenkiintoinen kohde Aura Rakennukselle

Uuden seurakuntakeskuksen rakentaminen on julkisena urakkana Aura Rakennukselle tavallisesta poikkeava kohde.

– Toimintamme perustuu omaan hankekehitykseemme eikä niinkään urakkamarkkinoilla toimimiseen. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen hanke, jossa olemme innolla mukana. On mielekästä rakentaa seurakuntakeskuksen kaltaista rakennusta, jolla on iso paikallinen vaikutus. Keskus tulee olemaan monille alueen asukkaille elämän tärkeiden hetkien tapahtumapaikka, sanoo Aura Rakennuksen kaupallinen johtaja Santtu Saukkonen.

– Rakennusajankohta on otollinen, koska julkinen rakentaminen voi tasata tällä hetkellä muuten hiljaisempaa rakennusmarkkinaa. On hienoa päästä tekemään yhteistyötä Aura Rakennuksen ja projektin muiden alihankkijoiden kanssa, sanoo Kosola.

Vanhan seurakuntakeskuksen purkutöiden on tarkoitus alkaa kuluvan kesän aikana. Rakennustyöt pyritään aloittamaan syksyllä 2023. Uuden seurakuntakeskuksen on tarkoitus olla valmis loppuvuodesta 2024, jolloin toiminta keskuksessa voi alkaa keväällä 2025.

Hankkeen toteutuskustannus on noin 8,5 miljoonaa euroa. Hirvensalon uuteen seurakuntakeskukseen sijoittuvat muun muassa nuorisotilat, diakonian vastaanottotilat, partiotilat, kerhotilat sekä kirkkosali, joka toimii monitoimitilana.